skip to Main Content
Wat Is Ransomware En Wat Doe Je Ertegen?

Wat is ransomware en wat doe je ertegen?

Ransomware, wat is dat?

Ransomware is een type malware dat door criminelen wordt gebruikt om mensen geld afhandig te maken. Het is zeer schadelijke software die je computer infecteert. Vervolgens krijg je berichten te zien waarin er een vergoeding van je wordt geëist, anders kun je het systeem niet meer gebruiken. Vaak komt deze malware via misleidende koppelingen zoals een chatbericht, website of email op je computer terecht. Het kan belangrijke bestanden op je computer versleutelen met een wachtwoord. In dit blog lees je er meer over.

Malware in je bedrijf

Heb je een eigen bedrijf? Dan is het natuurlijk al helemaal belangrijk dat je je gegevens goed beveiligt. Dit kun je doen met het ISO 27001. Dit is een certificaat dat aantoont dat binnen jouw bedrijf alle informatie met vertrouwelijkheid en integriteit worden beheerd. Voor advies bij ISO 27001 certificering kun je het best de hulp van een professional inschakelen. Zoek eens op internet naar een ISO 27001 expert bij jou in de buurt.

Hoe werkt ransomware?

Er zijn verschillende soorten ransomware, de meest gebruikte variant heet ‘scareware’. Slachtoffers worden hiermee geïntimideerd en gedwongen om geld te betalen. Meestal komt deze ransomware via nep anti-virus software op je computer terecht. Er wordt dan bijvoorbeeld in een pop-up gezegd dat er diverse problemen op je computer zijn aangetroffen en dat je moet betalen om deze te verhelpen. Cybercriminelen vragen gemiddeld 100 tot 200 dollar per aanval.

Ransomware voorkomen

Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om te voorkomen dat er ransomware op je computer terecht komt. Deze zetten we graag voor je op een rij:

  • Zorg dat je firewall is ingeschakeld
  • Vermijd dubieuze websites
  • Wees alert op verdachte e-mailberichten
  • Klik niet zomaar op links in chatberichten, e-mails en sites
  • Downloadt geen dingen waarvan je niet zeker weet of ze betrouwbaar zijn

Anti-virussoftware van een betrouwbaar bedrijf helpen je om je computer te beschermen tegen ramsomware. Wil je meer weten over ransomware en wil je graag je computer of bedrijf beter beveiligen? Schakel dan de hulp in van een specialist. Als u vragen heeft over dit onderwerp of andere zaken, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.